Åge Aleksandersen

Age_AleksandersenBak et nødeløst, usminket bilde på omslaget, markerer Åge og Sambandet reviret som norsk rocks fremste fanebærere. 11 nye låter og en DVD med halvannen times triumf fra jubileumskonserten på Trondheim Torg, utgjør en vital samling. Singelen «Medvind» har vært ute noen uker og har allerede rukket å bli en radiohit.

Nå kommer resten. Stilsikre observasjoner av norsk dagligliv på godt og vondt. Bare Åge kan beskrive prostituertes liv på Norges paradegate som «Du bær med dæ den ensommes fane, sjøl skyggen din frys» (Maria Magdalena). Albumet kan leses som en tur gjennom selve livet, fra reisen starter i «Medvind» til den toner ut i «Reise med vind». Dette er også historien om Norge 2011. Født med oppdrift, staket ut til håp og feilskjær. Turen svinger innom hverdagens små gleder og fellesskapets tragedier, fargelagt med Sambandets sans for fine nyanser og bred palett. Det bys raust på refreng som snart skal bli vår felles allsangskatt og maner til total kapitulasjon når sommerens turne tar løs.

Her er gåtefulle vendinger i ettertenksom moll og ellevill jubel i salto over kjøleskapet. En etterlengtet gjesteopptreden er også med. Siden Trondheimsnatt kom for ti år siden, har mange ønsket seg en ny duett mellom Åge og datteren Line Sofie, og endelig kommer den med «Treet», røtter og godlyd i skjønn forening. For første gang på mange år er det også en gjest bak lydkontrollen.

Det er lenge siden Åge brukte en annen produsent enn seg selv, men nå mente han tiden var moden for å bli utfordret på egen fortreffelighet.

Kåre Vestrheim har ledet innspillingene i Propeller Studio, og er kjent for å ha gitt godlyd til så forskjellige artister som Marit Larsen, Motorpsycho, Odd Nordstoga og Glucifer. Lyden av «nye Åge» er umiskjennelig Åge: Ujålet, presist og fengende, men med en varmere stemme og en klarhet i instrumentene som bryter gjennom selv i den tetteste lydveggen når Sambandet maler kraftrock i full bredde.

Åge har selv dokumentert prosessen på Facebook. Her kan vi følge strømmen fra sangene først flyter sammen på tur med Hurtigruta, via møter med Kåre Vestrheim i Åges skrivestue, Tårnet, høyt hevet over Trondheim Havn til studioinnspilling ved Akerselva. De 11 nye sangene følges av en DVD med høydepunktene fra jubileumskonserten på Trondheim Torg som markerte 25års-jubileet for Levva Livet. Her er «Aleksandersen hitparade» i fullt trav foran nær 20.000 heltente trøndere som fikk alt de ønsket seg, med Line, Kurt Nilsen og Sivert Høyem på kjøpet. Det meste fra den legendariske konserten er med, og det aller beste – stemningen – er i høyestegrad intakt. Pur fest.

Furet Værbitt bærer bud om Åge anno 2011: Frukter høstet fra levd liv av mannen som en gang definerte norsk rock. Og fortsatt gjør det.

Send forespørsel

Del dette: